Számviteli rendszer működése a gyakorlatban vállalkozáson keresztül bemutatva

Klaffl Adrienn (2020) Számviteli rendszer működése a gyakorlatban vállalkozáson keresztül bemutatva. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of klaffl_adrienn_2020máj.pdf] PDF
klaffl_adrienn_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom első részében a vállalkozás számviteli rendszerének bemutatására helyeztem a hangsúlyt. Ide tartoznak a megrendelések, anyagkönyvelés, termelésbe történő anyagkiadás, szállítói számlák, az értékesítés, bank és pénztár, valamint a főkönyvi modulok. Ezen belül kiemeltem a számviteli információs rendszert, a számviteli információs rendszer feladatát, valamint, hogy milyen szerepet tölt be a vállalkozás vezetésében. Fontosnak tartottam kiemelni a számviteli alapelveket is, mivel a beszámoló elkészítésekor és a könyvvezetés során a számviteli törvényben meghatározott alapelveket érvényesíteni kell. Mindezek után bemutattam a vállalkozás számviteli politikáját. A számviteli politika lényegében a döntések összességét jelenti, valamint a vállalkozó adottságaihoz, sajátos körülményeihez van igazítva. Minden vállalatnál végzett tevékenység a számviteli politika alapján történik. Ebből adódóan elengedhetetlen egy vállalat számviteli politikának megismerése. A számviteli politika után a számvitel és az adózás kapcsolatát fejtettem ki. A következő részben a beszámoló elkészítését taglaltam. Ezen belül bemutattam azokat a nyilvántartásokat, amelyek a beszámoló elkészítéséhez szükségesek. A szükséges nyilvántartások között szerepeltettem a beszámoló fajtáit, illetve a beszámolók részeit. Továbbá táblázatba összefoglaltam a vállalkozásnál nyilvántartások zárását az üzleti év végén.  Végül pedig bemutattam hogyan kell egy számviteli beszámolót elkészíteni. Itt a beszámoló készítés lépéseire fektettem hangsúlyt. Az utolsó részben az éves beszámolót dolgoztam ki, mivel a Cellcomp Kft. az éves beszámolót alkalmazza. Itt bemutattam az éves beszámoló részeit, valamint részleteztem azokat. Ide tartozik a mérleg, az eredmény-kimutatás és a kiegészítő melléklet. Lezárásként megfogalmaztam a dolgozatom célját, amely a következő: A dolgozat célja, hogy megmutassa a számviteli rendszer fontosságát egy vállalkozás életében, valamint hogy a számviteli rendszer hogyan képes összetartani a vállalkozásnál elvégzett folyamatokat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor
Belső
Mestertanár, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: SAP, beszámoló, beszámolókészítés, eredménykimutatás, esettanulmány, könyvviteli mérleg, számviteli alapelvek, számviteli beszámoló
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:02
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet