Vidékfejlesztési Program lebonyolításához kidolgozott speciális banki hitelkonstrukció bemutatása

Békevári Lilla (2020) Vidékfejlesztési Program lebonyolításához kidolgozott speciális banki hitelkonstrukció bemutatása. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of békevári_lilla_2020máj.pdf] PDF
békevári_lilla_2020máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Milyen igényei vannak manapság egy mezőgazdasági vállalkozásnak? Egy konkrét példát megnézve kiderül számunkra, hogy rengeteg tőkére van szüksége, ahhoz hogy fejlődni tudjon és versenyképessé váljon a piacon. A Hivekovics Családi Vállalkozás fő profilja elsősorban bogyós gyümölcsök termesztése, emellett egészséges termékek előállításával és méhészettel is foglalkoznak Kisrécsén és Nagyrécsén. Eleinte csupán kéthektárnyi bodzás földterülettel rendelkeztek, azonban a fejlődés következtében ez mára már több mint 60 hektáros földterületté nőtte ki magát. A megnövekedett termésátlagok miatt Hivekovicséknak megoldás után kellett nézniük, ugyanis a gyümölcsök tárolását meg kellett oldaniuk a nagyobb jövedelmezőség érdekében. Ebben segítségükre volt Magyarország kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Program egyik felhívása, melynek keretén belül lehetőség nyílott különböző környezetvédelmi és létszámnövelő beruházásokra, valamint hűtőházak megvalósítására. A vállalkozás a hűtőház kivitelezésében volt érdekelt, ugyanis az egyik fő terményükhöz, a körtéhez szükséges a folyamatos hűtés, igy megőrizve a szavatosságát és lehetővé téve az idény széthúzását. A pályázatot a vállalkozás sikeresen elnyerte, 50%-os intenzitással. A magas beruházási költségek miatt azonban további megoldást kellett keresni, ugyanis a fennmaradó beruházási összeget már önerőből kellett előteremteniük. A legjobb partnernek ebben az OTP Bank bizonyult, hiszen ők rendelkeznek olyan hitelkonstrukcióval, amely kifejezetten a Vidékfejlesztési Program keretén belül nyertesnek ítélt vállalkozásoknak nyújtanak segítő kezet. A konstrukció során a vállalkozás számára a bank megelőlegezi az elnyert támogatási összeget, továbbá beruházási hitelt nyújt az önerő fedezésére. Csupán minimum 5% önerőt kell felmutatni, ez egy normál hitel esetén 30% is lehet. A Zöld Folyosó nevű speciális szolgáltatás segítségével képesek voltak megvalósítani céljaikat, ezzel megmutatva, hogy egy mezőgazdasági vállalkozás is tud dinamikusan fejlődni viszonylag rövid idő alatt.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lambertné Katona Mónika
Belső
Oktató, Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék, GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: OTP Bank, Zala megye, agrárfinanszírozás, beruházásfinanszírozás, családi vállalkozás, gyümölcstermesztés, hiteltípusok - hitelkonstrukciók, vidékfejlesztés - vidékpolitika, állami támogatás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Jún. 17. 18:01
Utolsó módosítás: 2020. Jún. 17. 18:01

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet