A készletgazdálkodás és a leltározási folyamat bemutatása a Sárvári Rába Kft. vonatkozásában

Szentgyörgyvári Enikő (2020) A készletgazdálkodás és a leltározási folyamat bemutatása a Sárvári Rába Kft. vonatkozásában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szentgyörgyvári_enikő_2020jan.pdf] PDF
szentgyörgyvári_enikő_2020jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a Sárvári Rába Fémmegmunkáló és Alkatrészgyártó Kft. készletgazdálkodásának és leltározási folyamatának bemutatását végeztem el, mivel véleményem szerint, egy termelő vállalkozás életében elengedhetetlen, hogy hatékony készletgazdálkodási, illetve leltározási módszert alkalmazzon a működése során. Dolgozatom írását megelőzően három hipotézist állítottam fel és ezek alapján vizsgáltam a vállalkozás készletgazdálkodását és leltározási tevékenységét. Dolgozatomat a Sárvári Rába Kft. bemutatásával kezdtem, ebben az egységben a vállalat történetének bemutatása mellett kitértem a szervezeti felépítésére, valamint a tevékenységi körére is. Ezt követően a készletek szakirodalmi áttekintésével folytattam, ebben a fejezetben tisztáztam a készletekkel kapcsolatos fogalmakat, illetve külön kitértem a vásárolt és a saját termelésű készletek bekerülési értékének meghatározásának módszerére, a nyilvántartásukkal kapcsolatos lehetőségekre és az értékelésükre vonatkozó szabályokra. Ezek után a Kft. készletnyilvántartását mutattam be, vagyis azt, hogy a vállalkozás milyen módon és értéken tartja nyilván ezen készleteit. Kitértem a vállalkozás tevékenysége során legtöbbször előforduló készletmozgásokra, majd bemutattam ezek számviteli elszámolását is. Ezt követően a szakdolgozatom másik fő egységének a leltár és a leltározásnak az elméleti áttekintése következett. Ebben a fejezetben meghatároztam a leltár és a leltározás fogalmát, valamint részleteztem az ezzel szembeni követelményeket. Az utolsó egységben tanulmányoztam a vállalkozás Leltározási Szabályzatát és a Leltározási Ütemtervét, majd ismertettem a leltározás során használt bizonylatokat és a tartalmi követelményüket, végezetül pedig bemutattam a Kft. leltározásának menetét.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Sárvár (Vas), alkatrészgyártás, járműipar - gépjárműipar, készletgazdálkodás - készletértékelés, leltár - leltározás, termelés - termékelőállítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Feb. 01. 00:15
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 01. 00:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet