Költséggazdálkodás, önköltségszámítás bemutatás a SzörpÍtő Kft.-nél

Hernics Bernadett (2020) Költséggazdálkodás, önköltségszámítás bemutatás a SzörpÍtő Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of hernics_bernadett_2020jan.pdf] PDF
hernics_bernadett_2020jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

A mai felgyorsult gazdasági életben a verseny folyamatosan kiéleződik. Elmondható, hogy a sikeres üzleti élet kulcsa az azonnali reakcióképesség, adaptivitás a folyamatos változásokra. A külső környezet kihívásaira egy vállalkozás abban az esetben tud megfelelő válaszreakciót adni, ha a szervezet belső működése biztosítja a szükséges és elégséges adatokat. Fontos, hogy a stratégai döntések kizárólag pontos információk birtokában szülessenek meg. Az időszerű, helytálló információk előállításának és megfelelő továbbításának fontossága ma már önálló értéket képvisel. Napjainkban a kisvállalkozásoktól kezdve a multinacionális szervezetig a menedzsment legfontosabb feladatai közé tartozik a gazdálkodás eredményességének fokozása. Dolgozatomban bemutatásra került, hogy a vezetői számvitel, azon belül is az önköltségszámítás hogyan járulhat hozzá a vállalkozás lényegét adó termékek önköltségének a méréséhez. Ismertettem, hogy az alkalmazott önköltség-számítási rendszer milyen módon járul hozzá a vezetők fokozott információ igényének kielégítéséhez, illetve miként segíti elő a hatékony döntéshozatalt. A dolgozat első fejezetében a cég történetét, illetve jelenlegi helyzetét mutattam be. Ezt követően az önköltségszámítás elméleti hátterét dolgoztam fel az iskolai tanulmányaimat, illetve a szakirodalmi kutatásaimat felhasználva. A gyakorlatot az elmélettel párhuzamosan, a gyártási eljárás főbb lépéseit sorra véve ismertettem. Dolgozatom elméleti részét az önköltségszámítás jogi hátterének bemutatásával, elemzésével kezdtem, majd a vezetői számvitel elméletét részleteztem saját meglátásaimmal kiegészítve. Kitértem az önköltségszámítás vállalkozások életében betöltött szerepének fontosságára, annak gazdasági alapokon nyugvó szükségességére, felhasználási lehetőségeire. A kalkulációs módszerek ismertetése után a vállalkozásnál a gyakorlatban alkalmazott módszerről írtam részleteiben. A gyártási folyamat bemutatásával párhuzamosan került leírásra az alkalmazott számviteli módszer is. A vállalkozásnál korábban alkalmazott módszert egy újabb számítási mód váltotta fel. Az új módszer bevezetése még nem történt meg teljes mértékben, adaptálása jelenleg folyamatban van. A dolgozat megírása alatt fontos szempontnak tartottam, hogy a most alkalmazott költségszámítási módszert hogyan lehetne tovább javítani, esetleg más módszer bevezetésével a jelenlegi gazdasági folyamatokat felgyorsítani, illetve leegyszerűsíteni. Meggyőződésem, hogy a meglévő ismeretek bővítésével a folyamatos fejlesztés révén a vállalkozás hatékony és eredményes működése tovább fokozható, aminek hatására a versenyképesség növelhető az adott piaci szegmensben.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és Számvitel (BA) Levelező

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: italgyártás, költséggazdálkodás, termelés - termékelőállítás, vezetői számvitel, vállalkozási tevékenység, élelmiszertermelés, önköltségszámítás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Feb. 01. 00:15
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 01. 00:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet