Hernics Bernadett (2020) Költséggazdálkodás, önköltségszámítás bemutatás a SzörpÍtő Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.
PDF
hernics_bernadett_2020jan.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
A mai felgyorsult gazdasági életben a verseny folyamatosan kiéleződik. Elmondható, hogy a sikeres üzleti élet kulcsa az azonnali reakcióképesség, adaptivitás a folyamatos változásokra. A külső környezet kihívásaira egy vállalkozás abban az esetben tud megfelelő válaszreakciót adni, ha a szervezet belső működése biztosítja a szükséges és elégséges adatokat. Fontos, hogy a stratégai döntések kizárólag pontos információk birtokában szülessenek meg. Az időszerű, helytálló információk előállításának és megfelelő továbbításának fontossága ma már önálló értéket képvisel. Napjainkban a kisvállalkozásoktól kezdve a multinacionális szervezetig a menedzsment legfontosabb feladatai közé tartozik a gazdálkodás eredményességének fokozása. Dolgozatomban bemutatásra került, hogy a vezetői számvitel, azon belül is az önköltségszámítás hogyan járulhat hozzá a vállalkozás lényegét adó termékek önköltségének a méréséhez. Ismertettem, hogy az alkalmazott önköltség-számítási rendszer milyen módon járul hozzá a vezetők fokozott információ igényének kielégítéséhez, illetve miként segíti elő a hatékony döntéshozatalt. A dolgozat első fejezetében a cég történetét, illetve jelenlegi helyzetét mutattam be. Ezt követően az önköltségszámítás elméleti hátterét dolgoztam fel az iskolai tanulmányaimat, illetve a szakirodalmi kutatásaimat felhasználva. A gyakorlatot az elmélettel párhuzamosan, a gyártási eljárás főbb lépéseit sorra véve ismertettem. Dolgozatom elméleti részét az önköltségszámítás jogi hátterének bemutatásával, elemzésével kezdtem, majd a vezetői számvitel elméletét részleteztem saját meglátásaimmal kiegészítve. Kitértem az önköltségszámítás vállalkozások életében betöltött szerepének fontosságára, annak gazdasági alapokon nyugvó szükségességére, felhasználási lehetőségeire. A kalkulációs módszerek ismertetése után a vállalkozásnál a gyakorlatban alkalmazott módszerről írtam részleteiben. A gyártási folyamat bemutatásával párhuzamosan került leírásra az alkalmazott számviteli módszer is. A vállalkozásnál korábban alkalmazott módszert egy újabb számítási mód váltotta fel. Az új módszer bevezetése még nem történt meg teljes mértékben, adaptálása jelenleg folyamatban van. A dolgozat megírása alatt fontos szempontnak tartottam, hogy a most alkalmazott költségszámítási módszert hogyan lehetne tovább javítani, esetleg más módszer bevezetésével a jelenlegi gazdasági folyamatokat felgyorsítani, illetve leegyszerűsíteni. Meggyőződésem, hogy a meglévő ismeretek bővítésével a folyamatos fejlesztés révén a vállalkozás hatékony és eredményes működése tovább fokozható, aminek hatására a versenyképesség növelhető az adott piaci szegmensben.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Egyetem
Kar
Tanszék
Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Pénzügy és Számvitel (BA) Levelező
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | italgyártás, költséggazdálkodás, termelés - termékelőállítás, vezetői számvitel, vállalkozási tevékenység, élelmiszertermelés, önköltségszámítás |
SWORD Depositor: | Archive User |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Archive User |
Rekord készítés dátuma: | 2020. Feb. 01. 00:15 |
Utolsó módosítás: | 2020. Feb. 01. 00:15 |
Actions (login required)
Tétel nézet |