A Flextronics International Kft. tervezési rendszere és a vállalati tervezési folyamatának vizsgálata, értékelése, terv és tényadatok összevetése teljesítmény mutatók alapján

Brosch Éva (2020) A Flextronics International Kft. tervezési rendszere és a vállalati tervezési folyamatának vizsgálata, értékelése, terv és tényadatok összevetése teljesítmény mutatók alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of brosch_éva_2020jan.pdf] PDF
brosch_éva_2020jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakmai gyakorlatomat duális hallgatóként végeztem 2016. szeptembertől a Flextronics International Kft. sárvári telephelyén, a pénzügyi osztályon. A Flextronics International Ltd. a világ egyik legjelentősebb elektronikai alkatrészgyártó vállalkozása. Magyarországon termékeket tervez, gyárt és logisztikai tevékenységeket visz véghez, továbbá szervizeléssel is foglalkozik. A szakdolgozati témaválasztásánál nagy hatással volt rám a munkahelyi környezetem, hiszen a tervezés szerves része az osztály életének. A gyakorlati időm alatt lehetőségem nyílt tanulmányozni a kontrollerek által végzett tervezési folyamatot, valamint betekintést nyerhettem a terv- és tényadatok összehasonlításába és értékelésébe. A szakdolgozatom célja bemutatni a vállalat által használt tervezési rendszert, amelyet annak érdekében alakított ki, hogy megfeleljenek a dinamikusan fejlődő iparágnak, valamint bebizonyítani, hogy a tervezés nélkülözhetetlen egy nagyvállalat életében. Annak érdekében, hogy a hipotézisem alátámasszam, a kontrollingot és a tervezést elméleti szinten bemutattam, mivel az elmélet kidolgozása hozzájárul ahhoz, hogy megértsük a Flex által alkalmazott tervezési folyamatokat. A pénzügyi terv részeként a vállalkozás eredményének, mérlegének tervezését vizsgáltam illetve finanszírozási tervét. Az eredményterv keretein belül a termelés tervezéséből kiindulva a bevételek és költségek tervezését ismertettem, a mérleg terv esetében a fókuszált állományok tervezését. A finanszírozási terv esetében a cash flow tervezésére összpontosítottam. Ezt követően bemutattam a vállalkozás riportáló rendszerét és módszerei. A teljesítménymutatók terv és tényadatainak értékelésével megállapítottam, hogy a vállalkozás teljesítményeinek tervezett értékét meglehetősen jól kalkulálta ki, ha vizsgált időszakban nem következett volna be váratlan esemény tudta volna tartani magát terveihez. Kutatásaim során kitértem a vállalkozást is nagymértékben fenyegető autóipari „válságra”, A gazdasági kitekintés során a „válság” mellett párhuzamosan zajló járműipari forradalomra is felhívtam a figyelmet. Azt a következtetést vontam le, hogy az új technológiák megjelenése jelentős mértékben átformálhatja az autóipart. Mivel a vállalkozás jelentős bevétele az autóipari alkatrészek gyártásából származik, ezért a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítania a tervezésre. A teljesítménymutatók és a kialakult piaci helyzet segítségével igazoltam a tervezés szükségességét, szakdolgozatomban igazoltam, hogy a teljesítménymutatók tervezésével a vállalkozás hozzájárul a céljainak eléréséhez, valamint, hogy a tervezetek által pedig felkészülhet a vállalkozás a környezeti hatásokra, amelyeket az átalakuló piaci igények és a dinamikusan fejlődő ipar idéz elő.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel (BA)

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: kontrolling, pénzügyi terv, pénzügyi tervezés, teljesítmény, teljesítménymutató, tervezési folyamat, Flextronics International Kft.
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2020. Feb. 01. 00:15
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 01. 00:15

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet