Az e-kereskedelem alakulásának feltérképezése Magyarországon

Varga Diána (2020) Az e-kereskedelem alakulásának feltérképezése Magyarországon. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of varga_diána_2020jan.pdf] PDF
varga_diána_2020jan.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (2MB)

Abstract

Az internet, mint bárki másnak úgy nekem is nagyon fontos. Sokszor rendelek az interneten keresztül, rendeltem már könyveket, ruhákat, cipőket, szépségápolási cikkeket, műszaki cikkeket, tisztítószereket és sorolhatnám tovább. Ezért választottam szakdolgozatnak ezt a nagyon aktuális témát. Kíváncsi vagyok arra, hogy a Magyarországon élő emberek hogyan viszonyulnak ehhez a témához. Ezért a szakdolgozatomhoz kapcsolódó kutatásomban feltérképezem, hogy hazánkban hogyan alakul az e-kereskedelem.  Gondoljunk csak bele, hogy mennyire aktuális ez a téma manapság! 2019-ben az internetes vásárlást kipróbálók aránya a megkérdezett válaszadók körében 2,5 % volt, ez nagyon kicsi arány. Az internetes kereskedelem a világ egyik legfejlődőbb üzletága lett. A mai felgyorsult világunkban az internet tehát már bárki számára elérhető a nap 24 órájában beférkőzött az emberek mindennapjaiba. Régebben szinte csak a fiatalok vásároltak online, manapság viszont szinte bármely korosztály rendszerese használója a web áruházaknak. Sokszor mennyivel egyszerűbb otthonról kiválasztani egy születésnapi vagy karácsonyi ajándékot. Figyelmesen át lehet tanulmányozni a főbb adatait, össze lehet mérni a versenytársak áraival. Nem kell sorban állnunk a pénztárnál egy nagyobb ünnep előtt, a kényelmes fotelünkből bármit meg tudunk vásárolni, és akár 24 óra múlva már az otthonunkban is van. Szakdolgozatomban bemutatom az e-kereskedelem elméleti hátterét: ismertetem a fogalmát, a típusait, illetve azt, hogy mely jogszabályok, rendeletek vonatkoznak rá. Bemutatom azt is, hogy épül fel egy kereskedelmi rendszer, és milyen honlap típusokat lehet megkülönböztetni. Ismertetem, hogy Magyarországon hogyan alakult ki, kik voltak ennek a kereskedelmi formának az úttörői. Körbejárom a többi országban hogy alakul az e-kereskedelem, illetve egy szekunder kutatás keretében néhány magyarországi webáruház fontos adatait is szemléltetem. Egy fejezetben a korábbi, 2011-es kutatásomat összefoglalva bemutatom, illetve egy fejezetben összehasonlítom a 2 kutatást, külön kiemelve az azonosságokat és a különbségeket. Ezután a jövőbeni lehetőségeket járom végig, hogy vajon milyen lehetőségek rejlenek még az elektronikus kereskedelemben. A végén pedig összefoglalom a dolgozatot. Főbb kutatási kérdéseim az alábbiak: · Kíváncsi vagyok az emberek internetezési szokásaira, arra, hogy hol és mit szoktak böngészni az interneten. · Érdeklődöm arról, hogy szoktak-e interneten keresztül vásárolni. · Ha szoktak, akkor ezt milyen rendszerességgel teszik, mit rendelnek és mennyit költenek egy-egy vásárlás alkalmával, hogy kapják meg a megrendelt terméket és milyen módon fizetnek érte, illetve befolyásolja e vásárlásukat a szállítási költség nagysága. · Szoktak-e külföldön is rendelni, illetve biztonságosnak érzik e az interneten való rendelést. · Akik nem vásároltak még így azokat arról kérdeztem, hogy mi volt ennek az oka. · Kutatom még azt is, hogy az emberek mit gondolnak, hogy az e-kereskedelem lesz e a jövő vagy sem.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdálkodási és menedzsment (BA) Levelező

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Zsupanekné Dr. Palányi Ildikó
Belső
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: elektronikus gazdaság - elektronikus üzlet, elektronikus kereskedelem - online kereskedelem, elektronikus vásárlás - online vásárlás, nemzetközi kitekintés - nemzetközi összehasonlítás, online szolgáltatás, online üzlet - webáruház
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2020. Feb. 01. 00:15
Last Modified: 2020. Feb. 01. 00:15

Actions (login required)

View Item View Item