DIPLOMAKÖZELI FIATALOK BETANÍTÁSA ÉS MUNKÁJUK HATÁSA EGY NÉMETORSZÁGI SZÁLLODÁBAN

Kertész Dóra Erika (2019) DIPLOMAKÖZELI FIATALOK BETANÍTÁSA ÉS MUNKÁJUK HATÁSA EGY NÉMETORSZÁGI SZÁLLODÁBAN. Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar.

[thumbnail of Szakdolgozat_Kertész Dóra Erika_2019.11.20.pdf] PDF
Szakdolgozat_Kertész Dóra Erika_2019.11.20.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom célja, hogy felhívja a figyelmet a képzett (elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkező) fiatalok hatására és alkalmazásuk jelentőségeire a szállodaiparban. Ezt azon kérdéseken keresztül vizsgáltam meg, hogy milyen előzetes véleménnyel van róluk a szálloda vezetősége, mely területen milyen feladatkör elvégzését várják el tőlük, illetve hogy mivel tudnak hozzájárulni az adott terület fejlesztéséhez. Kutatásom során egy német szálloda négy területét tanulmányoztam: recepció, házvezetés, könyvelési- és foglalási osztály. Kutatási módszernek a tudományos megfigyelést választottam, melynek lényege a vizsgált témakör személyes úton történő megtapasztalása és vizsgálata. Ezzel teljes körű ismeretekre tettem szert a különböző tevékenységek, történések mögött húzódó ok-okozati kapcsolatokról és mélyebb jelentésükről. Az így kapott eredmények pontosságát a területvezetőkkel folytatott rövid interjúkkal is kiegészítettem. A vizsgált szállodában történő megfigyelés legfőbb eredményei: - Bár van olyan munkatárs, aki nem tartja szükségesnek az előképzettséget, a tanult fiatalok megítélése alapvetően pozitív. Ez egyaránt foglalja magában a szakmai tudást, a tanult készségeket, képességeket és a személyiségjegyeket is. - Az elvégzendő feladatkör és annak ismertetése természetesen területtől függ, ám minden részleg tekintetében elmondható, hogy már a feladatok betanításától kezdve teljes értékű munkatársként tekintenek a tanult pályakezdőre. A munkakör részét képezik időszerű, felelősségteljes, előremutató, lényegi tevékenységek, melyek a felkészítés után szinte kizárólag az új munkatárs feladatát képezik. - A fiatal munkavállaló egy-egy terület fejlesztéséhez való hozzájárulása tekintetében az alábbi következtetéseket vontam le. (1) Recepció: a fejlesztéséhez olyan ötletekkel tud egy tanult fiatal hozzájárulni, melyek kivitelezése vezetői szintről kell, hogy induljon. (2) Könyvelés: a felsőfokú képzettség adja meg azt a hátteret, mellyel a fiatal munkatárs a tapasztaltabbakkal hasonló szakmai szintre kerül, így relevánssá válik bevonása a terület fejlesztésébe. (3) Házvezetés: a végzettség helyett inkább a személyes hozzáállásának és motiváltságának van jelentősége. (4) Foglalás: a modern technika adta lehetőségek felismerése és alkalmazása miatt kifejezetten előnyös, ha a területen jelen van egy képzett fiatal. Megállapítható tehát, hogy egy teoretikus tudással rendelkező, kreatív és lelkes fiatal képes a szálloda számára is hasznos módon kamatoztatni tudását.

Magyar cím

DIPLOMAKÖZELI FIATALOK BETANÍTÁSA ÉS MUNKÁJUK HATÁSA EGY NÉMETORSZÁGI SZÁLLODÁBAN

Angol cím

THE TRAINING AND INFLUENCE OF THE WORK OF GRADUATING YOUTH IN A GERMAN HOTEL

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

Tanszék

Vendéglátás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Turizmus - Vendéglátás BA

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Fenyvesi Éva
Belső
tudományos dékánhelyettes, tanszékvezető főiskolai tanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Gyakornoki program, Pályakezdő fiatalok, Egy szálloda bemutatása, működésének elemzése, Könyvelési osztály, Házvezetés, Recepció, Foglalási osztály, Külföld, Fiatalok hatása
Felhasználói azonosító szám (ID): Meleg Gizella
Rekord készítés dátuma: 2019. Nov. 21. 17:06
Utolsó módosítás: 2020. Feb. 26. 12:35

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet