A tengelysúly-mérlegelési rendszer problémái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyakorlatán keresztül

Vuk Petronella (2019) A tengelysúly-mérlegelési rendszer problémái a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gyakorlatán keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vuk_petronella_2019máj.pdf] PDF
vuk_petronella_2019máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Az úthálózatvédelem napjaink egyik fő napirendi pontja, éppen ezért fontos szerepet játszott dolgozatom témájának kiválasztásában. A napjainkra jellemző felgyorsult információáramlás, fokozódó verseny és a technológiai fejlődés egyre nagyobb kihívások elé állítja az emberiséget. A legtöbb vezető a logisztikai költségek csökkentésében látja a megoldást, éppen ezért a közúti fuvarozás szerepe óriási méreteket ölt a 21. században. A hirtelen felgyorsult gazdaságban az elsődleges szempont a gyorsaság lett. A közúti áruszállítás számos előnnyel bír, hiszen sűrű hálózattal rendelkezik, megvalósítható vele a háztól házig szállítás, széles áruskála szállítható vele, rugalmas, igény esetén könnyen módosítható az útvonal. Az előnyök mellett azért természetesen hátrányai is vannak ennek a szállítási módnak, amelyek a szállítmányozás szempontjából a következők lehetnek; nagy várakozási idők, kamionstop, határátkelők, balesetek miatti várakozás. Az úthálózat túlterhelt, zsúfolt és balesetveszélyes, a közutak forgalma folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A túlterhelt tehergépjárművek fokozott mértékben károsítják az utakat. A tengelysúly-mérlegelési rendszernek köszönhetően jelentősen megnő a túlsúllyal közlekedő járművek kiszűrésére irányuló ellenőrzés hatékonysága. Az új megoldás tehermentesíti a szabálykövető gépjárművezetőket, mivel az automatikus előszűrésnek köszönhetően csak azokat a kocsikat terelik ki az ellenőrök a forgalomból, amelyek vélhetően túlsúllyal közlekednek, a szabályokat betartók így időveszteség nélkül haladhatnak tovább. Az útvédelem hatékony és eredményes működtetésének legfontosabb szempontja a szabályozási valamint a közúti járműellenőrzési tevékenységek szimbiózisán alapul. Ennek érdekében szükséges az egységes, komplex szemléletű úthálózat-védelmi stratégia megvalósítása. Ennek a rendszernek a működését mutatom be a dolgozatomban, valamint a rendszert szabályozó jogi környezet bemutatásán kívül, a témában készült tanulmányokat elemezve javaslatot teszek a jövőbeli problémák elkerülése érdekében.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

gazdálkodás és menedszment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Zsupanekné Palányi Ildikó
Belső
főiskolai docens
Gerencsér Tibor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: tengelysúly-mérlegelés, útvédelem, technológiafejlesztés - technológiai fejlődés, logisztika, Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 16. 11:57
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 16. 11:57

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet