Értékáramlás térkép készítése és elemzése az autóiparban a lean logisztika szemléleteit alkalmazva

Horváth Tamara (2019) Értékáramlás térkép készítése és elemzése az autóiparban a lean logisztika szemléleteit alkalmazva. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_tamara_2019máj_titkos.pdf] PDF
horváth_tamara_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2030.

Download (5MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakmai gyakorlati időmet a Flextronics International Kft. zalaegerszegi “A” telephelyén töltöttem, ahol az elmúlt 3 évben teljes duális képzési időmet is teljesítettem. Szakdolgozatom témájának egy általam választott termékcsalád értékáramlás térkép készítését és fejlesztési javaslatainak megfogalmazását választottam. Bevezetésként bemutattam a cég megalakulását, magyarországi ipari parkjait és telephelyeit, valamint stratégiáját, brand váltását. Kifejtettem az anyag-és információtérkép előnyeit, majd Mike Rother és John Shook Tanulj meg látni, Az értékfolyamat-térképezés szerepe az értékteremtésben és a veszteség kiküszöbölésében c. könyve alapján lépésről lépésre bemutattam a VSM elkészítésének lépéseit egy valós, gyakolati példán keresztül. A VSM elkészítése során a helyszínen összegyűjtött, illetve hisztorikus adatok elemzésével azonosítottam a folyamatban lévő problémákat, fejlesztendő területeket.   A szakdolgozatom elkszítése közben több problémát sikeresen megoldottunk: Anyagtárolás javítása Anyagtároló eszközök fejlesztése Operátor mozgásának optimalizálása Eszközök megfelelő elhelyezése a felhasználási és ergonómiai elvárásokat figyelembe véve Yield/Selejt problémák – Két projekt indult a selejtarányok csökkentésére. Közülük az anyagkezelésből adódó selejtcsökkentési projekt befejeződött, melynek eredménye képpen a kiesések számát 54%-kal sikerült csökkenteni. Folyamatban lévő projektek: Plazmázó gép beintegrálása az MI területre. – Ez által sikerül fejleszteni az anyagáramlást és csökkenteni a terület erőforrás igényét. MI soron lévő lakkozógép cseréje – A jelenlegi berendezés műszakilag nem képes a kívánt precizitással dolgozni. Az új gép által minimalizálható a kritikus lakkozási hibák száma. Hiba dokumántációs program fejlesztése – Előfordul, hogy a vizuál ellenőr csak egy pozíciót rögzít, annak ellenére, hogy több hiba is található a panelen. Mivel a javító a vizuál ellenőr adatai alapján végzi a munkáját, egy több hibát is tartalmazó panel kétszer vagy akár többször is megfordulhat a javítónál, ami a program bevezetésével megszüntethető. Véleményem szerint a projekt csapatával közös munka meghozta az eredményét, mind a cég mind az én tudásom bővült. Olyan megoldásokat volt lehetőségem látni és véghez vinni a gyakorlatban, amire az iskolapadban nem lett volna lehetőségem. Fejlesztési lehetőségek maradtak, és mindig lesznek is. A vágyott Jövő állapot VSM eléréséig még hosszú az út, de közös munkával megtettük az első lépéseket. Saját meglátásom szerint a projekt sikerrel zárult.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatika

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
Gazdasági tanár
Kurucz Katalin
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: értékáramlás, lean, értékáramlás térkép - value stream map (VSM), folyamatszemlélet, anyagáramlás, autóipar, folyamatfejlesztés, Flextronics International Kft.
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 16. 10:10
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 16. 10:10

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet