EDI kapcsolat kialakítása vevői oldalon a Flextronics International Kft.-nél

Kerkai Szilárd (2019) EDI kapcsolat kialakítása vevői oldalon a Flextronics International Kft.-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kerkai_szilárd_2019máj_titkos.pdf] PDF
kerkai_szilárd_2019máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2029.

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom írása során betekintést nyerhettem egy globális szinten működő vállalat logisztikával, azon belül tervezéssel és kiszállítással kapcsolatos folyamataiba. Számomra a fókusz ezeken belül is az EDI (Electronic Data Interchange – elektronikus adatcsere) előnyeire, és annak használatára esett. Korábban nagy kihívást jelentettek a cégeknél a faxok, email-ek, Excel táblák és hasonló információt közlő megoldások manuális feldolgozása. Ezek a kihívások hívják életre az ezeket háttérbe szorító, és lassan leváltó, teljesen digitalizált technológiák használatát. Napjainkban elengedhetetlen a Flex-hez hasonló volumenű vállalatoknál az elektronikus adatcsere alkalmazása. A diplomamunkám elméleti részében magát az EDI-t, mint fogalmat részletezem. Fontosnak tartottam az ezzel kapcsolatos információk különböző aspektusokból való bemutatását, részletezve a standardokat, típusokat, alkalmazása mellett és ellene szóló érveket és gazdasági hatásait. A számos előny miatt, amelyeket a technológia nyújt, biztosnak tartom, hogy az elkövetkezendő években a jelenleginél is nagyobb arányban fogják alkalmazni a vállalatok az EDI-t világszerte. Gyakorlatom alatt a Flextronics International Kft zalaegerszegi Zala Automotive gyáregysége és vevői közti EDI kapcsolat meglétét, illetve kialakításának lépéseit ismerhettem meg. A különböző tervezői feladatok ráfordítási idejének csökkentésével, és a hibaráták minimalizálásával kapcsolatos kvantitatív kutatásom eredményeként arra a konklúzióra jutottam, hogy az EDI számos előnye nemcsak az elméletben, hanem a gyakorlatban is határozottan számottevő. Szemmel kísérhettem egy vevővel való EDI kapcsolat kialakításának menetét, ennek bemutatása képezi a szakdolgozatom gyakorlati részét. A projekt különböző fázisainak ismertetése után a technológia mindennapos, logisztikai tervezők általi használatát részletezem.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdaságinformatikus

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
gazdasági tanár
Bélavári János
Külső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: elektronikus adatcsere - EDI, logisztika, Flextronics International Kft., tervezés, adatátvitel - adatcsere, Zalaegerszeg (Zala), Flextronics Automovie (Zalaegerszeg), vevőorientáció - vevőközpontúság, gyártástervezés
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 16. 11:18
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 16. 11:18

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet