Az önköltség-számítás bemutatása, hatékony költséggazdálkodás ismertetése és vizsgálata a Vill-Acél Kft. példáján keresztül

Peresztegi Alexandra (2019) Az önköltség-számítás bemutatása, hatékony költséggazdálkodás ismertetése és vizsgálata a Vill-Acél Kft. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of peresztegi alexandra_2019máj.pdf] PDF
peresztegi alexandra_2019máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomat a keszthelyi Villamosipari Acélszerkezetgyártó Korlátolt Felelőségű Társaságról (továbbiakban: Vill-Acél Kft.) készítettem, ahol fémszerkezet gyártásával foglalkoznak. A Vill-Acél Kft. egy profitorientált vállalkozás, melynek céljai, hogy a piacon a közép- és kisfeszültségű acélszerkezetek biztosításában, gyártásában megőrizze a szerepét, amellett, hogy a követelményeknek és a szállítási határidők pontos betartásának is eleget tudjon tenni. A szakdolgozatomban elsődleges szempontként azt tartottam szem előtt, hogy egy kisvállalatra jellemző ismérvet vizsgáljak. A költségtudatos világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalkozások a költségekkel való gazdálkodásra. Részben ezért esett a választásom a költséggazdálkodásra és az önköltségszámítás témakörére. A szakdolgozatomban részletesen kitértem a társaság számviteli politikájára, a költséggazdálkodás vizsgálatára, a költségek elszámolásának a módjára, a költségek elemzésére és az önköltségszámításra. A szakdolgozatomból kiderül, hogy a cég a munkáinak a döntő részét közbeszerzési pályázatokon nyeri el. A számviteli politika részletes megismerésének köszönhetően a szakdolgozatomban kifejtettem a számviteli politika meghatározó részeit. Azt tapasztaltam, hogy a vállalkozás a lehető legjobb gazdasági eredmény elérésére törekszik. Ezt alátámasztja, hogy a vállalkozás folyamatosan tudja növelni az árbevételét és a növekvő profit hozzájárul a rövid és a hosszú távú működéséhez. A dolgozatomban nagy hangsúlyt fektettem a költséggazdálkodás bemutatására és vizsgálatára. Általánosságban bemutattam a költséggazdálkodás alapjait, alapfogalmait, a költségek csoportosítását és a költséggazdálkodás módszereit. Vizsgálatom kiterjedt a költségek elszámolásának módjára és az elemzésére. A költséggazdálkodás vizsgálatánál az volt a célom, hogy részletesen megvizsgáljam a vállalkozás anyagjellegű ráfordításait, személyi jellegű ráfordításait és az értékcsökkenési leírást. Elemzésem során arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozásnál a jelenlegi költséggazdálkodás a kulcsfontosságú igényeket és egyben az elvárásokat is teljesíti. Véleményem szerint a költséghely szerinti csoportosítás kialakítása hatékony hatással van a cég költséggazdálkodására, mert ezáltal a költségmozgások sokkal könnyebben nyilvántarthatók. A költséggazdálkodás mellett kiemelkedő hangsúlyt fektettem az önköltségszámítással kapcsolatos fogalmakra, módszerek részletezésére, a vállalkozás önköltségszámításának a bemutatására, vizsgálatára és az önköltségszámítási szabályzat megismerésére. A szakdolgozatomban levezettem 3 db termék 1 darabra jutó közvetlen önköltségét is.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
számviteli mestertanár
Zerényi Imre
Külső
ügyvezető
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: számviteli politika, költséggazdálkodás, költség definíciók, önköltségszámítás, kalkulációs séma
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Máj. 16. 11:38
Utolsó módosítás: 2019. Máj. 16. 11:38

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet