Az önköltség-számítás bemutatása, hatékony költséggazdálkodás ismertetése és vizsgálata a Vill-Acél Kft. példáján keresztül

Peresztegi Alexandra (2019) Az önköltség-számítás bemutatása, hatékony költséggazdálkodás ismertetése és vizsgálata a Vill-Acél Kft. példáján keresztül. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of peresztegi alexandra_2019máj.pdf] PDF
peresztegi alexandra_2019máj.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (4MB)

Abstract

A szakdolgozatomat a keszthelyi Villamosipari Acélszerkezetgyártó Korlátolt Felelőségű Társaságról (továbbiakban: Vill-Acél Kft.) készítettem, ahol fémszerkezet gyártásával foglalkoznak. A Vill-Acél Kft. egy profitorientált vállalkozás, melynek céljai, hogy a piacon a közép- és kisfeszültségű acélszerkezetek biztosításában, gyártásában megőrizze a szerepét, amellett, hogy a követelményeknek és a szállítási határidők pontos betartásának is eleget tudjon tenni. A szakdolgozatomban elsődleges szempontként azt tartottam szem előtt, hogy egy kisvállalatra jellemző ismérvet vizsgáljak. A költségtudatos világban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a vállalkozások a költségekkel való gazdálkodásra. Részben ezért esett a választásom a költséggazdálkodásra és az önköltségszámítás témakörére. A szakdolgozatomban részletesen kitértem a társaság számviteli politikájára, a költséggazdálkodás vizsgálatára, a költségek elszámolásának a módjára, a költségek elemzésére és az önköltségszámításra. A szakdolgozatomból kiderül, hogy a cég a munkáinak a döntő részét közbeszerzési pályázatokon nyeri el. A számviteli politika részletes megismerésének köszönhetően a szakdolgozatomban kifejtettem a számviteli politika meghatározó részeit. Azt tapasztaltam, hogy a vállalkozás a lehető legjobb gazdasági eredmény elérésére törekszik. Ezt alátámasztja, hogy a vállalkozás folyamatosan tudja növelni az árbevételét és a növekvő profit hozzájárul a rövid és a hosszú távú működéséhez. A dolgozatomban nagy hangsúlyt fektettem a költséggazdálkodás bemutatására és vizsgálatára. Általánosságban bemutattam a költséggazdálkodás alapjait, alapfogalmait, a költségek csoportosítását és a költséggazdálkodás módszereit. Vizsgálatom kiterjedt a költségek elszámolásának módjára és az elemzésére. A költséggazdálkodás vizsgálatánál az volt a célom, hogy részletesen megvizsgáljam a vállalkozás anyagjellegű ráfordításait, személyi jellegű ráfordításait és az értékcsökkenési leírást. Elemzésem során arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozásnál a jelenlegi költséggazdálkodás a kulcsfontosságú igényeket és egyben az elvárásokat is teljesíti. Véleményem szerint a költséghely szerinti csoportosítás kialakítása hatékony hatással van a cég költséggazdálkodására, mert ezáltal a költségmozgások sokkal könnyebben nyilvántarthatók. A költséggazdálkodás mellett kiemelkedő hangsúlyt fektettem az önköltségszámítással kapcsolatos fogalmakra, módszerek részletezésére, a vállalkozás önköltségszámításának a bemutatására, vizsgálatára és az önköltségszámítási szabályzat megismerésére. A szakdolgozatomban levezettem 3 db termék 1 darabra jutó közvetlen önköltségét is.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Simonné Romsics Erika
Belső
számviteli mestertanár
Zerényi Imre
Külső
ügyvezető
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: számviteli politika, költséggazdálkodás, költség definíciók, önköltségszámítás, kalkulációs séma
Depositing User: Szabó G. Tibor
Date Deposited: 2019. May. 16. 11:38
Last Modified: 2019. May. 16. 11:38

Actions (login required)

View Item View Item