Egy induló egyéni vállalkozás vizsgálata a tervezésre, a szervezésre és az adózási megoldásokra fókuszálva

Herczeg Hajnalka (2019) Egy induló egyéni vállalkozás vizsgálata a tervezésre, a szervezésre és az adózási megoldásokra fókuszálva. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of herczeg_hajnalka_2019jan.pdf] PDF
herczeg_hajnalka_2019jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban azt vizsgáltam, hogy egy induló egyéni vállalkozás számára milyen tervezési, szervezési feladatok szükségesek az alapítás, illetve a kezdeti működés idején. Emellett bemutattam és elemeztem a különböző adózási megoldásokat az aktuális törvényi szabályozások figyelembevételével. A szakdolgozatom megírása során, az egyéni vállalkozások jelentőségét vizsgálva, megállapítottam, hogy Magyarországon az egyéni vállalkozás gazdálkodási formát egyre többen választják. Ezért úgy gondolom, hogy a témát aktuális és indokolt volt mélyebben vizsgálni. A tervezési és adózási feladatokkal kapcsolatos információgyűjtés során, részletes képet kaptam arról, hogy milyen lehetőségek közül választhat egy egyéni vállalkozó. A tervezési feladatokhoz – akármilyen kisméretű vállalkozásról is legyen szó – rendkívül hasznos egy üzleti terv készítése. Az adózási opciókat vizsgálva megállapíthatom, hogy 2019-re leegyszerűsödtek a választási lehetőségek, ugyanis tulajdonképpen már csak két törvény alapján választhat adózási formát egy induló vállalkozás: vagy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény hatálya alá tartozik vagy pedig a kisadózó vállalkozások tételes adója szerint teljesíti adófizetési kötelezettségét. E témát kutatva azt tapasztaltam, hogy az adózási szabályok gyakran változhatnak, így különösen egy adóév vége felé érdemes nyomon követni a változásokat és kiemelten azokra koncentrálni, amelyek a saját helyzetünket érinthetik. A saját vállalkozásom vizsgálata is hasznos információkkal szolgált a jövőre vonatkozóan, ugyanis ilyen formában még nem történt rá vonatkozó elemzés. Az adózási formára tudom levonni a legjelentősebb következtetést, arra vonatkozóan, hogy egy megfelelően kiválasztott, a vállalkozás méretéhez és működéséhez passzoló megoldás, és az adótörvényekben bekövetkező kedvező módosítás, jelentős adminisztrációs könnyebbséget és adómegtakarítást eredményezhet. Véleményem szerint, ha valaki egy ötletével érvényesülni szeretne és lát benne üzleti lehetőséget, az egyéni vállalkozás, mint gazdálkodási forma, egy kiváló lehetőség, mivel az induló tőke minimális, valamint az alapítási folyamat egyszerű és gyors. Bár ez egy egyszemélyes vállalkozási forma és nem rendelkezik jogi személyiséggel, de bármikor átalakulhat más gazdasági társasággá. Kinövési lehetőségként és egy következő lépcsőfokként lehet tekinteni az egyéni cégre, majd ezt követően akár egy gazdasági társasággá való átalakulásra.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr. Weisz Ágnes
Belső
adjunktus
Henzer Lajos
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: egyéni vállalkozás, vállalkozástervezés, vállalkozásszervezés, adózás, vállalkozásalapítás - vállalkozásindítás, kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2019. Jan. 04. 13:36
Utolsó módosítás: 2019. Jan. 04. 13:36

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet