Tevékenységalapú költségfelosztás és menedzsment megvalósítása a Flex multinacionális vállalatnál

Váthy Zoltán (2019) Tevékenységalapú költségfelosztás és menedzsment megvalósítása a Flex multinacionális vállalatnál. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vathy_zoltan_2019jan_titkos.pdf] PDF
vathy_zoltan_2019jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A vállalatvezetésben kibontakozóban van a tevékenységalapú menedzsment és költségfelosztás. Kutatásom céljaként tűztem ki a lehetőségek feltárását az új módszerekben. Szakdolgozatomban bemutatom a vállalat számviteli politikáját és a kialakított beszámoló rendszerét. Szemléltetem a tevékenységalapú költségfelosztás módszerét és menedzsmentjét, továbbá kitértem a rendszerben rejlő lehetőségekre és hibákra is. Szakdolgozatomban javaslatot tettem a módszer kiterjesztésére további költségelemek felosztásánál. Kutatásomban bemutatott vállalat egy olyan multinacionális vállalat, amely folyamatosan törekszik az újításokra, folyamatainak javítására. A vállalat felső vezetésének a célja, hogy a részvényeseinek és az anyavállalat globális vezetőinek valós képet mutassanak a gyárban működő projektek eredményeiről. Ez úgy valósítható meg, ha a Pénzügy & Controlling osztállyal együttműködve egy olyan beszámolási rendszert teremt meg, amely képes a változásokat lekövetni és az újításokat lekezelni. A szakdolgozatban ismertettem, hogy a vállalat a tevékenységalapú költségfelosztást ragadta meg, mint eszköz, amivel a beszámolási rendszerét pontosítani tudja. A bevezetése korlátokba ütközött, viszont eredményessége már rövidtávon megtérült. Szakdolgozatomban összehasonlítottam a két módszert és szemléltettem, hogyan javult az allokáció az új tevékenységalapú kulcsokkal. A vállalat képes volt kiszűrni a korábbi allokációkból származó anomáliákat, hosszú távon a vezetés preventív akciókat hozott a költségcsökkentésre. A vállalatnál az indirekt bérköltség tevékenységalapú költségfelosztásának bevezetése során tapasztalt pozitív hatások eredményeképpen javaslatot tettem a további általános költségek allokációinak javítására.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Közgazdász szakmérnök

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehér Norbert
Belső
gazdasági tanár
Nagy László
Belső
pénzügyi igazgató
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: Flextronics International Kft., controlling - kontrolling, ABC-elemzés, vállalkozás tevékenysége, menedzsment, költségfelosztás, mérlegelemzés - beszámoló elemzése
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2019. Jan. 03. 16:29
Utolsó módosítás: 2019. Jan. 03. 16:29

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet