Informatikai hálózati rendszerek fejlesztése vállalati szinten

Cseh Bence (2019) Informatikai hálózati rendszerek fejlesztése vállalati szinten. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of cseh_bence_2019jan_publikus.pdf]
Preview
PDF
cseh_bence_2019jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Szakdolgozatom témája az informatikai hálózatok és azok vállalati környezetben való korszerűsítésére irányul. Mivel egy nagyon összetett témáról van szó, törekedtem azt egy jól kezelhető keretbe foglalni és hierarchikusan felépíteni a legfontosabb gondolatokkal. A dolgozatot alapjául véve két részre bontható: Az első fejezetek a téma megalapozása miatt elmélet orientáltak, ahol a informatikai hálózatok felépítésén, összetevőin van a hangsúly. Ezt követően fokozatosan a hálózatok optimális megvalósítására kerül a szerep. Egészében a témakör sok fogalmat és szakkifejezést tartalmaz, ezért a dolgozat végén ezek külön szójegyzékben is megtalálhatóak. A tartalmi rész összefoglalása: A bevezetést követően a hálózatok fogalmi meghatározásáról és azok kialakulásukról, annak okairól beszéltem. A következő fejezetben a különböző csoportosítási szempontok alapján volt szó azok kiterjedéséről, hálózati modellekről és topológiákról. A nagyon fontos hálózati hierarchiamodell, az OSI modell a 4. fejezetben volt elemezve a TCP/IP-vel együtt. Mivel a helyi hálózatok többsége az Ethernet protokoll segítségével működik, ezért ezt a szabványt és tulajdonságait az 5. fejezet tartalmazza. Az IP cím ismerete elengedhetetlenül fontos, ezért a következő pont minden fontos tudnivalót ismertet a címzéssel kapcsolatban. A következő két részben a hálózati eszközök és azok feladatainak bemutatása történik. Részletesen elemezve van a forgalomirányítás menete. A 9. pontban a hálózatokban használatos fizikai kábelek, a 10-ben a vezeték nélküli átvitel biztosításáért felelős technológiák bemutatása történt. A 11. fejezet már konkrétan a hálózattervezéssel foglalkozik, itt egy új rendszer kiépítésének a fejlesztési szakaszai találhatóak. A következő részben, hosszabb terjedelemben javaslatok vannak az optimális hálózatkialakítással kapcsolatban. Konkrétan tartalmazza a kábelezés és hálózati eszközök megfelelő kiválasztását az adott helyszín figyelembevételével. Ez után a redundancia alkalmazásáról volt szó, valamint annak helytelen működésének kiaknázásáról. A 14. pontban az IP címzés segítségével bemutattam az egyforma méretű alhálózatok kialakítását, amiket nagyméretű hálózatokban előnyös elvégezni. A dolgozat vége felé közeledve a hálózati veszélyforrásokról volt szó, majd az ezektől való védelem biztosításáról. Mivel problémák mindig vannak, a hibaelhárítás menetét az OSI modell segítségével a 17. fejezetben ismertettem. Zárásként a Cisco Packet Tracer alkalmazásával egy saját kisméretű, virtuális hálózatot alakítottam ki, amelyben szemléltettem a dolgozatban elhangzott és alkalmazható technológiákat.

Institution

Budapest Business University

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

Gazdasági informatika

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Balogh Csaba
Belső
Mesteroktató
Tróbert József
Külső
Logisztikus
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: gazdasági informatika - üzleti informatika, számítógép-hálózat, OSI hivatkozási modell, virtualizálás - virtualizáció
Depositing User: Góczán Judit
Date Deposited: 2019. Jan. 03. 14:47
Last Modified: 2019. Jan. 03. 14:47
URI: http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/20051

Actions (login required)

View Item View Item