A gazdasági bűnözés alakulása Magyarországon az EU-ba lépést követően

Karácsony Mária (2014) A gazdasági bűnözés alakulása Magyarországon az EU-ba lépést követően. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11168_karacsony_maria_2014maj_titkos.pdf] PDF
11168_karacsony_maria_2014maj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel)

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatomban a gazdasági bűnözés kialakulását, fejlődését, mai helyzetét kívántam bemutatni. A dolgozat témája, a gazdasági bűnözés korunk nagy problémája. Mint ahogy az a dolgozatomban is olvasható, sajnos személyes tapasztalat útján „kerültem kapcsolatba” a bűnözés e fajtájával. Azóta érdeklődöm a bűnözés eme szegmense iránt, és ezért gondoltam úgy, hogy szakdolgozatomban is ezt járom körbe. Dolgozatomban megpróbáltam összefoglalni azokat a történelmi adatokat, jellemzőket, amik a rendszerváltás előtt, után, majd az unióhoz való csatlakozást követően fontosabb állomások, történések voltak a témában. Dolgozatom bevezető részében a témaválasztás indoklását írtam le, tárgyaló részében pedig rövid történeti áttekintést tettem, egészen a középkori írásos emlékektől kezdve egészen napjainkig. Ezt követően rátértem a gazdasági bűnözés fogalmi hátterére, történetére, majd elemeztem a gazdasági bűnözés Zala megyei vonatkozását, hiszen, mint Zala megyében élő ember, legjobban az itteni helyzet érdekel. Látható, hogy a megye bűnözésre vonatkozó helyzete az elmúlt évtizedekben nagyjából stagnál. Az országos adatokkal kapcsolatban pedig megállapítható, hogy a rendszerváltás előtt volt egy nagy robbanás, majd utána pár évig, aztán helyreállt a „rend”. Változás az uniós csatlakozás környékén volt tapasztalható, majd pedig a Fidesz 4 évvel ezelőtti kormányváltása után emelkedtek a számok. Ezeknek a jelenségeknek a lehetséges magyarázatával is foglalkoztam a dolgozatban. A következő fejezetekben a gazdasági bűnözés fejlődését mutattam be, táblázatokkal, diagramokkal tarkítva. Az adatok titkossága, bizalmassága miatt ez nem volt mindig könnyű, de igyekeztem pontos képet adni a bűnözés helyzetéről. A gazdasági bűnözés leggyakrabban előforduló típusa a csalás, és ennek különféle speciális fajtái. A valós eset bemutatása egy úgynevezett körhinta-csalás ügy leírása, amivel próbáltam bemutatni, hogy a csalás, mint bűnözési forma, mennyire nehezen nyomon követhető, nyomozható és büntethető. Nagyon nehéz helyzet elé állítja a nyomozóhatóságokat, akiknek ezen felül még a bürokráciával, és bűnözők „Robin Hood”-ként való kezelésével is szembe kell nézniük. Említést tettem a hazai nyomozóhatóságok nemzetközi együttműködési lehetőségeiről is, ami az Uniós csatlakozás egyik pozitív hozománya, hiszen megkönnyíti a határon árnyúló, nemzetközi bűnszervezetek ténykedéseinek magyar vonatkozását, illetve a bűncselekmények felgöngyölítését. A dolgozat összegzésében pedig összegyűjtöttem azokat a lehetőségeket, ötleteket, amelyek esetlegesen megoldást jelenthetnek a gazdasági bűnözés visszaszorítására, csökkentésére.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

EU-s projekttervezés és finanszírozás

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szekeres Diána
Belső
főiskolai docens
NEM RÉSZLETEZETT
Szabó Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adócsalás - adóelkerülés, bűnüldözés - bűnmegelőzés, gazdasági bűncselekmények, jogi szabályozás - jogszabály, körhintacsalás - körhinta típusú adócsalás, nemzetközi együttműködés, Zala megye
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2018. Okt. 09. 16:37
Utolsó módosítás: 2018. Okt. 29. 14:45

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet