Szociális intézmények integrációja Zala megyében 2011-2013 között

Horváth Nóra (2014) Szociális intézmények integrációja Zala megyében 2011-2013 között. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of 11119_horvath_nora_2014jan.pdf] PDF
11119_horvath_nora_2014jan.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)

Abstract

Dolgozatomban a 2011-ben kezdődött, és a mai napig is tartó szociális intézmények integrációját mutatom be. Az intézmény átadás-átvételi folyamat a konszolidációs törvény elfogadásával indult, melynek célja egy átlátható, a közszolgáltatásokat a lehető legteljesebben biztosító rendszer létrehozása volt, amely az ellátás minőségén nem rontva költséghatékonyabb, jobban fenntartható gazdálkodást tesz lehetővé. Az állami kötelezettségvállalások a szociális szükségletek kielégítésére is kiterjednek. Ide soroljuk a megfelelő orvosi ellátáshoz való jogot, a tanuláshoz való jogot, az időskori illetve egyéb okból történő bentlakásos ellátás biztosítását. A felsorolt kötelezettségek nem teljesíthetőek csupán egyetlen irányító szervvel, szükség volt az egyes feladatok továbbadására, kisebb régiók, megyék, vagy akár közvetlenül a lakóhelyen működtetett intézmények segítségével. Ennek a rendszernek a kiépítése a rendszerváltáskor indult el Magyarországon. A folyamat három lépcsőben zajlott le. A szociális ellátórendszer kialakulásának legutolsó szakaszát ismertetem részletesen dolgozatomban. 2011. év végén fogadta el az Országgyűlés a konszolidációs törvényt, amely a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzatok egyes egészségügyi intézményeiről szólt. A törvény elfogadása azon önkormányzatok részére jelentett nagy segítséget, amelyeknek komoly pénzügyi nehézséget okozott egy-egy intézmény fenntartása. Az átadás-átvételi folyamat során 2012. január 1-jétől a megyei intézményfenntartó központok gyakorolták az átvett intézmények fenntartási és vagyonkezelési jogait. Az intézményfenntartó központok 2012. március 31-én megszűntek, feladatukat, kötelezettségeiket a továbbiakban két szerv vette át: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A folyamat során az volt a fő cél, hogy a megyei önkormányzatok működését ne veszélyeztessék azok a milliárdos nagyságrendű hitelek és kötvénykibocsátások, amelyeket az intézmények működése miatt kellett, hogy felvegyen az önkormányzat. Az adósságok átvállalása mellett fontos törekvés volt az is, hogy az állami kézbe átvett intézmények egy új szemléletű vezetés mellett jobban tudjanak alkalmazkodni az aktuális piacgazdasági környezethez, költségvetési korlátokhoz és szükségletekhez, illetve hogy egy jobban átlátható és egységesebb ellátórendszer kerüljön kialakításra. Munkám során vizsgáltam az elmúlt két évben végbement változásokat, összegeztem a folyamat eredményeit és a jövőben várható további lehetőségeket mutattam be.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Némethné Czaller Zsuzsanna
Belső
pénzügy mesteroktató
UNSPECIFIED
Mádl Andrea
Külső
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: ellátórendszer, finanszírozás, hatás - hatásvizsgálat - hatáselemzés, integráció, pénzügyi elemzés, szociális ellátás, szociális intézmény, Zala megye
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2018. Oct. 09. 16:37
Last Modified: 2018. Oct. 29. 14:44

Actions (login required)

View Item View Item