A fenntartható- gazdaságos takarmány és tápanyag utánpótlás alternatív lehetőségei

Kámán Krisztián (2014) A fenntartható- gazdaságos takarmány és tápanyag utánpótlás alternatív lehetőségei. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11167_kaman_krisztian_2014maj.pdf] PDF
11167_kaman_krisztian_2014maj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Fenntarthatóság az egyik legnépszerűbb és legaktuálisabb téma. Én az agrárgazdasági takarmány és tápanyag utánpótlás szemszögéből vizsgálom, és, hogy a szerves hulladék feldolgozás hogyan segíthető elő az iparág jövőjét. A XXI. Század elejére égető kérdéssé vált a fenntartható agrárgazdaság. A mezőgazdasági, hús- és hal termékekre egyre nagyobb az igény. Nem csak a mennyiségi, hanem a minőségi követelmények is megnőttek. Az ilyen irányú változást, az agrárgazdaság igyekszik teljesíteni. A módszereik, azonban nem a leg környezetkímélőbbek. Fenntarthatósági szempontból erősen megkérdőjelezhetőek. A hatalmas mennyiségű műtrágya használat, károsítja földeket, a növényeket és az embert is. Az állati eredetű takarmány fehérje szükséglet hatalmas kárt okoz a világ tengereiben és óceánjaiban, mivel azt főleg hallisztből elégítik ki, és ez akár ökológia katasztrófához is vezethet. Kizárólag a gazdaságilag is jövedelmező technikákkal érdemes megújítani, a fenntartható takarmány, és tápanyag utánpótlás rendszerét. Szakdolgozatom egyik fő gondolata, hogy fenntarthatóságot nem lehet, szabad elválasztani a gazdaságosságtól a profittól. A környezettudatos fejlődés máig meghatározó tényezője az üzletileg is gazdaságos megoldások kidolgozása. Munkámban vizsgálom a szerves hulladékok és azok feldolgozásának jelenlegi helyzetét, a műtrágyagyárak életképességét, és egy régi-új hulladékfeldolgozási módszert elemezek, mely környezeti lábnyomát, hasznosságát és persze nyereségességét tekintve is meghaladja a jelenlegi módszereket. Ez megoldási alternatívát nyújthat a tápanyag utánpótlás és a takarmányipar problémájára. Munkámban beruházási, termelési, szempontból is elemzem a meglévő és az általam vizsgált technikákat. Természetesen kitérek e módszerek fenntarthatósági, környezetvédelmi, lehetőségire, veszélyeire. A takarmány és tápanyag utánpótlást, az agrárgazdaságban keletkezett hulladékokból részben, vagy egészben biztosítani lehet. Az alapelgondolás hogy a keletkezett szerves hulladékokat egy alapkezelést követően rovarok lárváival és gilisztákkal dolgozzák fel. A folyamat során három terméket kapunk. Hőenergiát, biológiailag értékes komposztot és fehérjét, melyet a feldolgozást végző puhatestűekből-lárvákból nyerünk. Ez a fehérje pótolhatja, vagy kiegészítheti a jelenleg leggyakrabban használt fehérje adalékokat. A komposzt, nagymértékben csökkentheti a műtrágyák jelen mértékű alkalmazását. A rendszerből származó hőenergia kihasználása, biztosíthatja a gazdaságok fűtés igényét. A kutatott rendszer a jelenlegi technológiák helyett, vagy mellett beilleszthető a gazdaságba. Ha racionalizáljuk ezen irányú erőforrásainkat, akkor egy valóban fenntartható agrárgazdaságot, lehet kialakítani, mely a környezettel is összhangban van.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Lambertné Katona Mónika
Belső
adjunktus
NEM RÉSZLETEZETT
Kőszeginé Balogh Bernadett
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, gazdasági elemzés, hulladék - hulladékkezelés, mezőgazdaság - agrárgazdaság, újrahasznosítás - recycling
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2018. Okt. 09. 16:37
Utolsó módosítás: 2018. Okt. 29. 14:53

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet