A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban

Gyurcsik Petronella (2014) A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf] PDF
11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Akár magánszemély, akár vállalkozás tekintetében kifejezetten rossz fényt vet az érintettre a hétköznapi szóhasználatban használt kifejezés: "adóslistán szerepel", vagy végrehajtás folyik ellene. Ez a legtöbb esetben valóban negatív hatásokat von maga után, úgy mint a magánszemélyek eladósodása, elszegényedése, illetve a vállalkozások fizetésképtelensége, ami bizonyos idő elteltével mar nem csak a végrehajtást kérőt érinti, hanem az alkalmazottak bérét, a szállítókat sem tudják kifizetni. lyenkor sok esetben a felszámolás lesz az egyetlen "megoldás", valamint az adószám felfüggesztésével, kényszertörléssel is szankcionálhatják a tartozás meg nem fizetését, amennyiben végrehajtással sem sikerül behajtani az adósságot. Hogy miért van erre szükség? Az államnak olyan kiadásokat kell finanszírozni, mint például az oktatást, a honvédelmet, az egészségügyi ellátást - az úgynevezett közkiadásokat, amelyekhez forrásokra van szükség, amik adóbevételként funkcionálnak. Ebből kifolyólag van szükség az adók, illetve adók módjára behajtandó köztartozások meg nem fizetése esetén a végrehajtásra. A köztudatban sokan úgy gondolják, ha valakinek adóssága van, minden jövedelmét letiltják, ingóságait, ingatlanait elárverezik, és ha igy sem sikerül a teljes tartozást behajtani, az "adósok börtönében" végzi az adózó. Természetesen ennyire nem drasztikus a helyzet. A behajtást négy nagyobb területen próbálják véghezvinni, igy a hátralékkezelési, a végrehajtási, a fizetési kedvezmények kezelése illetve a felszámolási tevékenységek körében foglalkoznak a tartozások beszedésével. Dolgozatom témája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásban, mint legeredményesebb behajtási eljárásban betöltött szerepe. Célom bemutatni milyen úton és formában hajtja be az adóhatóság a tartozásokat, elősegítve az általános közérdek érvényre jutását, valamint felmérni a lakosság informáltságát a végrehajtással kapcsolatban, amelyet primer kutatásomban kérdőíves megkérdezéssel kívánok feltárni. További primer kutatást folytatok esettanulmányok szemléltetésével, kiegészítve így a rendelkezésre álló szekunder szakirodalmat.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szekeres Diána
Belső
főiskolai docens
NEM RÉSZLETEZETT
Kálnai Mariann
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: adó - adózás - adóügy, adóvégrehajtás, hivatalos eljárás - hatósági eljárás, jogalkalmazás - joggyakorlat, Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV, végrehajtás - végrehajtási eljárás
SWORD Depositor: Archive User
Felhasználói azonosító szám (ID): Archive User
Rekord készítés dátuma: 2018. Okt. 09. 16:37
Utolsó módosítás: 2018. Okt. 29. 14:43

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet