A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban

Gyurcsik Petronella (2014) A NAV végrehajtási eljárásban betöltött szerepe, jogi és pénzügyi vonatkozásban. Zalaegerszeg Faculty of Business Administration.

[thumbnail of 11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf] PDF
11117_gyurcsik_petronella_2014jan.pdf
Hozzáférés joga: Available at the computers of the University

Download (1MB)

Abstract

Akár magánszemély, akár vállalkozás tekintetében kifejezetten rossz fényt vet az érintettre a hétköznapi szóhasználatban használt kifejezés: "adóslistán szerepel", vagy végrehajtás folyik ellene. Ez a legtöbb esetben valóban negatív hatásokat von maga után, úgy mint a magánszemélyek eladósodása, elszegényedése, illetve a vállalkozások fizetésképtelensége, ami bizonyos idő elteltével mar nem csak a végrehajtást kérőt érinti, hanem az alkalmazottak bérét, a szállítókat sem tudják kifizetni. lyenkor sok esetben a felszámolás lesz az egyetlen "megoldás", valamint az adószám felfüggesztésével, kényszertörléssel is szankcionálhatják a tartozás meg nem fizetését, amennyiben végrehajtással sem sikerül behajtani az adósságot. Hogy miért van erre szükség? Az államnak olyan kiadásokat kell finanszírozni, mint például az oktatást, a honvédelmet, az egészségügyi ellátást - az úgynevezett közkiadásokat, amelyekhez forrásokra van szükség, amik adóbevételként funkcionálnak. Ebből kifolyólag van szükség az adók, illetve adók módjára behajtandó köztartozások meg nem fizetése esetén a végrehajtásra. A köztudatban sokan úgy gondolják, ha valakinek adóssága van, minden jövedelmét letiltják, ingóságait, ingatlanait elárverezik, és ha igy sem sikerül a teljes tartozást behajtani, az "adósok börtönében" végzi az adózó. Természetesen ennyire nem drasztikus a helyzet. A behajtást négy nagyobb területen próbálják véghezvinni, igy a hátralékkezelési, a végrehajtási, a fizetési kedvezmények kezelése illetve a felszámolási tevékenységek körében foglalkoznak a tartozások beszedésével. Dolgozatom témája a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végrehajtási eljárásban, mint legeredményesebb behajtási eljárásban betöltött szerepe. Célom bemutatni milyen úton és formában hajtja be az adóhatóság a tartozásokat, elősegítve az általános közérdek érvényre jutását, valamint felmérni a lakosság informáltságát a végrehajtással kapcsolatban, amelyet primer kutatásomban kérdőíves megkérdezéssel kívánok feltárni. További primer kutatást folytatok esettanulmányok szemléltetésével, kiegészítve így a rendelkezésre álló szekunder szakirodalmat.

Institution

Budapest Business School

Kar

Zalaegerszeg Faculty of Business Administration

Department

Közgazdasági és Módszertani Intézeti Osztály

Tudományterület/tudományág

UNSPECIFIED

Szak

pénzügy és számvitel

Supervisors

Konzulens neve
Konzulens típusa
Assignment, Scientific qualification, Institution
Email
Szekeres Diána
Belső
főiskolai docens
UNSPECIFIED
Kálnai Mariann
Külső
UNSPECIFIED
UNSPECIFIED

Item Type: Thesis (UNSPECIFIED)
Uncontrolled Keywords: adó - adózás - adóügy, adóvégrehajtás, hivatalos eljárás - hatósági eljárás, jogalkalmazás - joggyakorlat, Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV, végrehajtás - végrehajtási eljárás
SWORD Depositor: Archive User
Depositing User: Archive User
Date Deposited: 2018. Oct. 09. 16:37
Last Modified: 2018. Oct. 29. 14:43

Actions (login required)

View Item View Item