A munkaerő kölcsönzés gazdasági és szervezeti előnyei a versenyszférában

Balaton Eszter Nauzika (2014) A munkaerő kölcsönzés gazdasági és szervezeti előnyei a versenyszférában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of 11101_balaton_eszter_nauzika_2014jan.pdf] PDF
11101_balaton_eszter_nauzika_2014jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

A mai, nehéz gazdasági helyzetben a vállalatoknak egyre több váratlan helyzettel, változó piaci igényekkel kell szembenézniük. Ennek következtében a foglalkoztatásban is változások következtek be. A cégek egyre inkább nyitnak a rugalmas, költséghatékony atipikus foglalkoztatási formák felé, melyek közül az egyik legnépszerűbb a munkaerő kölcsönzés. A munkaerő kölcsönzés igénybe vételével a vállalat a saját állományba vétel hosszadalmas procedúrája nélkül tud plusz munkaerőt alkalmazni. A munkavállaló akkor és ott áll rendelkezésre, amikor a legnagyobb szükség van rá. A munkaerő kölcsönzés alkalmazásával a cégek optimális szinten tudják tartani a dolgozói létszámot szezonális- és projekt munkák esetén, könnyebben alkalmazkodnak a változó termelési igényekhez és a konkurenciával is eredményesen fel tudják venni a harcot. A munkaerő kölcsönzés esetén a toborzás és kiválasztás folyamatát a kölcsönbe adó cég végzi, így a vállalat jelentős pénzt és időt takaríthat meg. Ha a kölcsönzött munkaerő valamilyen oknál fogva nem felel meg az adott pozícióra, a kölcsönbe adó kérésre másik munkaerőt biztosít. Munkavállalói oldalról megközelítve is számos előnnyel rendelkezik ez a foglalkoztatási forma. Bizonyítottan megkönnyíti a dolgozni vágyók visszatérését a munkaerő piacra, hozzájárul a munkanélküliség csökkentéséhez. Elsősorban az alacsonyan képzett munkavállalói rétegnek nyújt lehetőségeket, hiszen a vállalatok főleg betanított munkára, alacsony végzettséget igénylő pozícióban alkalmazzák ezt a foglalkozatási formát. Habár a munkaerő kölcsönzés ideiglenes jellegű maximális, törvényben szabályozott időtartama 5 év), sok esetben elő fordul, hogy kölcsönös megfelelés esetén a vállalat saját állományba veszi a dolgozót. Dolgozatomban elsősorban a munkaerő kölcsönzés vállalatoknak nyújtott legfőbb előnyeire igyekszem rávilágítani és azt vizsgálom, hogy a cégek mi célból, milyen hosszan és milyen elégedettségi szinttel veszik igénybe ezt a foglalkoztatási formát.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közgazdasági és Módszertani Intézet Tanszéki Osztály

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Gazdálkodás és menedzsment

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Zsigmond Edit
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai adjunktus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: gazdasági elemzés, Humán Centrum Munkaerő-kölcsönző és Közvetítő Kft. (Budapest), munkaerő-közvetítés - munkaerő-kölcsönzés
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2018. Szep. 11. 10:14
Utolsó módosítás: 2018. Szep. 11. 10:14

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet