Baján Szabina (2014) A jövedéki termékek előállításának engedélyeztetése és adóztatása a magyar adórendszerben. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.
Előnézet |
PDF
11100_baján_szabina_2014jan_publikus.pdf Download (3MB) | Előnézet |
Absztrakt (kivonat)
Mint minden ország működésének fő eleme az adózás és adóbeszedés, így Magyarország életében is jelentős szerepet tölt be a költségvetés számára bevételt biztosító jövedéki adó. Szakdolgozatom e széles termékskálát felölelő témakört mutatja be, kiemelve az alkoholtermékeket, melyek nagy jelentőséggel bírnak a gazdasági piacon. A jövedéki adószabályozás egy speciális területnek tekinthető a magyar adórendszerben, mivel minden egyes jövedéki termékre külön szabályozás és adómérték alkalmazás van érvényben. Mivel nagyon szerteágazó ez a szakterület, a dolgozatban fő témaként kiemeltem az alkoholtermékeket, a sört és a bort, amelyek engedélyezése és adóztatása mindhárom termékkör tekintetében eltérő szabályozáson alapszik. E három termék meghatározó szerepet tölt be a NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága számára. Ezt bizonyítva az adóraktárak számának alakulását Zala megyére vonatkozóan dolgozatom 4.2. fejezetében táblázattal szemléltetem 2009. és 2013. viszonylatában. Az első két fejezetben az adózás és a jövedéki adózás kialakulásának főbb állomásait mutatom be, mivel ezeknek meghatározó szerepük volt a történelem során, hogy a mai szigorú és egyben biztonságot nyújtó jövedéki adórendszer létrejöjjön. Az alkoholtermék, a sör és a bor termékkörein keresztül mutatom be külön fejezetekre taglalva az engedélyezés feltételeit ide értve az adóraktár által nyújtandó jövedéki biztosítékot, a jelenleg alkalmazandó adómértékeket és a veszteségnormák %-os mértékét. Az adómértékek alakulását 5 évre visszamenőleg táblázat segítségével ismertetem. Minden terméknél meghatározó szerepe van a jövedéki szabályozás által biztosított adómentes falhasználásnak is. Az alkoholtermékek tekintetében speciális szabályok vonatkoznak a bérfőzésre és a magánfőzésre. A NAV Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságon eltöltött időszak alatt alkalmam nyílt személyesen is végigkísérni egy bérfőzést végző szeszfőzde párlat előállításának és elszámolásának menetét, melyet esettanulmányként építettem bele a dolgozatomba. A sör előállítást végző gazdálkodók száma mára jelentősen csökkent. Az adómérték kiszámításánál változás történt a 2010. év végéig hektoliterenkénti Plató-fokban (Ft/Hlb) határozta meg, melyet leváltott a jelenleg alkalmazandó a hektoliterenkénti tényleges alkoholfok (Ft/Hlf). A bor termékkör meghatározásában is speciális, mert két alapanyagában eltérő terméket von egy fogalom alá, e szerint külön csoportba tartozónak tekinti a szőlőbort és az egyéb bort. Ezen termékek előállításához más-más típusú adóraktári engedély szükséges. Így a szőlőbor előállítása egyszerűsített adóraktári engedéllyel történhet, az utóbbi pedig boradóraktár engedéllyel. Úgy gondolom, hogy a dolgozat írása során sikerült eljutnom célomhoz, mely az volt, hogy bemutassam a jövedéki szakterület egy fontos része az adózásnak és ez a szigorú szabályozás fenntartása szükséges a következő években is. Az átfogó és széles területnek köszönhetően nagyon sok érdekességet rejt magában a jövedék. Tudásomat és ismereteimet fokozatosan sikerült elmélyítenem a szakdolgozat elkészítésével, hiszen rengeteg kutatómunkát és jogszabályi utánjárást vont maga után.
Intézmény
Budapesti Gazdasági Főiskola
Kar
Tanszék
Közszolgálati Intézeti Tanszék
Tudományterület/tudományág
NEM RÉSZLETEZETT
Szak
Mű típusa: | diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT) |
---|---|
Kulcsszavak: | adó - adózás - adóügy, alkohol, Szeszes ital, Bor, Jövedéki adó, jövedéki termék, sör |
Felhasználói azonosító szám (ID): | Szabó G. Tibor |
Rekord készítés dátuma: | 2018. Szep. 10. 08:33 |
Utolsó módosítás: | 2018. Szep. 10. 10:52 |
URI: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/id/eprint/17610 |
Actions (login required)
Tétel nézet |