A helyi önkormányzatok bevételei és a helyi adók szerepe az önkormányzatok finanszírozásában 2015-2016. években Batyk Község Önkormányzata példáján

Hegyi Barbara (2017) A helyi önkormányzatok bevételei és a helyi adók szerepe az önkormányzatok finanszírozásában 2015-2016. években Batyk Község Önkormányzata példáján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of hegyi_barbara_2017jún.pdf] PDF
hegyi_barbara_2017jún.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom megírása során legfőbb célom az volt, hogy bemutassam és elemezzem Batyk Község Önkormányzatának feladatellátását és bevételeinek alakulását, ezen belül is kiemelt figyelmet fordítottam a helyi adók vizsgálatára. Kutatómunkámat sikeresnek tartom, hiszen szakmai gyakorlatom során sikerült megismernem a település forrásellátottságát a feladatok tükrében, valamint megismerkedtem a finanszírozást érintő jogszabályokkal és sikerült tanulmányoznom a választott önkormányzat költségvetéseit és beszámolóit is. Tapasztalatim alapján megállapítom, hogy Batyk mind gazdasági, mind szociális tekintetben hátrányos helyzetű, ennek ellenére a rendelkezésre álló forrásokat rendkívül jól használja fel. Ennek köszönhetően a településen már évek óta stabilan szuficitet realizál az önkormányzat. Azonban a lakosság száma folyamatosan csökken és emellett egyre jellemzőbb az elöregedés is, valamint a munkanélküliségi ráta is magas, ezen következtetéseimet az írásomban számokkal is alátámasztottam. Véleményem szerint számos kihasználatlan erőforrással rendelkezik a falu, amelyek ha megfelelő figyelmet kapnának jelentős mértékben lendíthetnének a gazdasági helyzetén. Ilyenek például a jól kiépített közlekedési hálózat, a környéken a kisebb települések közül csak nálunk állnak meg a gyorsvonatok, melyek a fővárost kötik össze a megyeszékhellyel. Ezen kívül különleges természeti értékkel rendelkezik a településünk, melyre jelentős marketing struktúrát lehetne felépíteni.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Dr Csanádi Ágnes
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai docens

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: önkormányzat , adózás, bevételek, helyi adók, finanszírozás, Batyk, helyi önkormányzat
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 12. 12:25
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 12. 12:25

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet