A kontrolling rendszer bemutatása a Flextronics International Kft-nél

Balog Fanni (2017) A kontrolling rendszer bemutatása a Flextronics International Kft-nél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of balog_fanni_2017jún_titkos.pdf] PDF
balog_fanni_2017jún_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A vállalatok alapvető célja a profitszerzés, ennek eléréséhez elengedhetetlen a gazdasági változásokhoz való alkalmazkodás, amelyet megfelelő munka támaszt alá, és ez magában foglalja a kontrollerek jól működő tevékenységét is. Szakdolgozatomban bemutattam a világ egyik legnagyobb elektronikai alkatrészeket gyártó vállalatán keresztül -Flextronics International Kft. zalaegerszegi telephely alapján-hogyan működik a kontrolling tevékenység. A téma alapos kifejtése érdekében első lépésként bemutattam a céget, ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem, majd az elméleti áttekintés után rátértem, hogy a cégen belül milyen feladatok járulnak hozzá a vállalat jó működéséhez. Dolgozatom kiterjedt a cég pénzügyi tervezésére is, aminél fontos hangsúlyt kapott az időbeliség és tervezés, azaz, milyen időtartamra, milyen célokat tűz ki a vezetőség, amelyet az alárendelt egységek igyekeznek megvalósítani. Figyelmet fordítottam az eredmény felügyelet szerepének is, amely rész alatt kifejtettem az árbevétel és az anyagköltség elemzését, a hozzáadott érték meghatározását, az árkülönbözet kiszámítását, a selejtköltség, furvarköltség és a segédanyag felhasználását. További más költségek kiszámítását is elemeztem, mint például a gyártáshoz kapcsolódó egyéb költségek, értékesítés egyéb költségei, általános és adminisztratív kiadások, és az operating profit. Ezen kívül kiemeltem néhány jelentést a döntéstámogatáshoz kapcsolódóan, ami szintén nagyban hozzájárul a vezetés munkájához. Véleményem szerint a vállalatnál megfelelő módon működik a controlling rendszer és az ezen alapuló döntéshozás, ezt nagyszerűen igazolja a fentiekben bemutatott folyamatok és feladatok alapos elvégzése. A növekedő tendencia jól látható a Flextronics zalaegerszegi egységénél, hiszen az elmúlt évek alatt a kiszolgált vevők száma és az emberi erőforrás igény megsokszorozódott, valamint ezzel együtt a folyamatok teljes költésge is multiplikálódott.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel szak

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
NEM RÉSZLETEZETT
Főiskolai adjunktus

Mű típusa: záródolgozat
Kulcsszavak: controlling - kontrolling (tervezési és szervezetirányítási tev.), controller - kontroller (foglalkozási szempontok), terv - tervezés - tervkészítés, pénzügyi tervezés, Flextronics International Kft.
Felhasználói azonosító szám (ID): Góczán Judit
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 12. 14:08
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 12. 14:09

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet