Áruforgalmi értékelés és költséggazdálkodás az Agrofor Zala Kft tükrében

Márton Alexandra Judit (2017) Áruforgalmi értékelés és költséggazdálkodás az Agrofor Zala Kft tükrében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of márton_alexandra_2017jún.pdf] PDF
márton_alexandra_2017jún.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A vállalkozások sikeres működésének alapvető feltétele a gazdálkodási folyamatok alapos ismerete. Ennek az ismeretszerzésnek a módszere az elemzés, a gazdasági jelenségek, összefüggések feltárása, minősítése és értékelése. Az elemzési eszközök lehetővé teszik az erőforrások leghatékonyabb felhasználását, a vállalat erős és gyenge pontjainak feltárását, a piaci lehetőségek optimális kiaknázását. Szakdolgozatom megírásának elsődleges célja volt a kereskedelem egy speciális szegmensében működő vállalatnak a megfelelő gazdasági értékelése, az áruforgalom és a költséggazdálkodás keretében. Az Agrofor több mint 15 éves működése során meghatározó szereplője a mezőgazdasági input piacnak. Fő tevékenysége a mezőgazdasági kereskedelem, a növényvédelmi szaktanácsadás és a mezőgazdasági szolgáltatások nyújtása a partnerek részére. A vállalkozást a gazdasági elemzés előtt, SWOT-elemzés segítségével is értékeltem. A kereskedelem a termelés és a fogyasztás közé ékelődő tényező, amely sajátos elemzési technikát érdemel, ezt kívánom bemutatni az olvasó számára. Dolgozatomban a kereskedelmi tevékenység központi elemét az áruforgalmat elemzem elsősorban. Értékelem a készletgazdálkodást, a személyi és technikai eszközökkel való gazdálkodást, és a forgalom alakulását az árbevétel és az árrés alakulásán keresztül. Ahhoz, hogy egy vállalkozás a megfelelő áruforgalmi tevékenység mellett minél sikeresebben tudjon működni a költséggazdálkodást is szem előtt kell tartania. Az Agrofor költséggazdálkodása keretében bemutattam a költségek szerkezetét, elszámolásának, nyilvántartásának módját. Szakdolgozatomban tanulmányaim során elsajátított mutatókat alkalmaztam az értékeléshez, amelyekhez a szükséges adatokat az éves beszámolóból és a nem nyilvános belső információkból nyertem. Következtetéseimet ezek és a felhasznált szakirodalom alapján alkottam meg. A 3 évet felölelő vizsgálat során arra a megállapításra jutottam, hogy az Agrofor teljesítménye stabil és eredményes. A jövőben az áruforgalma a növekvő piaci részesedése keretében tovább fog bővülni, amely további sikereket hordoz magában.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Deákné Gál Anikó
NEM RÉSZLETEZETT
főiskolai adjunktus

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: mezőgazdaság, kereskedelem, áruforgalom, költséggazdálkodás, készletgazdálkodás, Agrofor Zala Kft. (Zalaszentgrót), Zalaszentgrót
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 07. 17:02
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 07. 17:02

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet