Költségszámítás, önköltségszámítás a Gépsystem Kft. bemutatásán keresztül

Rózsás Júlia (2017) Költségszámítás, önköltségszámítás a Gépsystem Kft. bemutatásán keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of rózsás_júlia_2017jún_titkos.pdf] PDF
rózsás_júlia_2017jún_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2100.

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Azért választottam szakdolgozatom témájául a költségek tanulmányozását, elemzését, mivel ezek kiemelkedően fontos szerepet töltenek be valamennyi vállalkozás életében. Ha nem fektetünk erre megfelelő hangsúlyt, könnyen, rövid időn belül tönkre mehet vállalkozásunk. Diplomamunkám tárgyaként a Gépsystem Kft-re esett a választás, ugyanis egy közepes méretű vállalkozásról van szó, amelynek termékei szerte Európában egyre inkább népszerűek és elterjedtek. A cég feltörekvő fázisban van, és az általa előállított termékek értéke folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Ezek alapján a költségszámítás egyre kiemelkedőbb szerepet kell, hogy betöltsön működése során és az emelkedő költségekkel való gazdálkodás mindinkább precízebb, pontosabb kalkulációkat kell, hogy igényeljen. Dolgozatom első részében bemutatom a számviteli politikával kapcsolatos alapvető információkat. Többek között a számviteli politika fogalmát, jelentőségét, a keretében elkészítendő szabályzatokat, illetve azok ismertetését, valamint kapcsolatát az önköltségszámítással. A következő pontban a költséggazdálkodással kapcsolatos főbb tudnivalókat ismertetem. Idetartoznak a költséggazdálkodás fogalmai, a költségek csoportosítása és azok analitikus nyilvántartásai is. A számviteli politika részeként kifejtem a költséggazdálkodás rendjéről szóló szabályzat fontosabb tudnivalóit. Részletezem ezen belül a fogalmakat, az önköltségszámítás feladatát, tárgyát és módszereit. Az elméleti ismertetések után rátérek a dolgozatom gyakorlati részére, a témájául választott cég értékelésére, vizsgálatára. Bemutatom a Gépsystem Kft-t, azon belül az alapvető információkat, tevékenységi körét, rövid történeti áttekintését. Mindezek után ismertetem többek között ezen cég számviteli politikáját, önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatát, valamint költséggazdálkodását. Vagyis mindazokat az információkat, amelyeket először elméleti alapon ismertettem. A Gépsystem Kft. tanulmányozás során számos hasznos információt elsajátítottam mind a cégről, mind a jövőbeli szakmámmal kapcsolatos tudnivalókkal kapcsolatban. Szakdolgozatom elkészítése során számos tapasztalatot szereztem, amelyek nem csak pozitív, hanem negatív irányúnak is tekintendők. A Gépsystem Kft. képes valamennyi piaci kihívással szembenézni és mindezen tényezők ellenére is már régóta fenn tud maradni a versenypiacon, sőt, egyre inkább növekvő tendenciát mutat működése folyamán.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Közszolgálati Intézeti Tanszék

Tudományterület/tudományág

NEM RÉSZLETEZETT

Szak

Pénzügy és számvitel

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Simonné Romsics Erika
NEM RÉSZLETEZETT
számviteli mestertanár

Mű típusa: diplomadolgozat (NEM RÉSZLETEZETT)
Kulcsszavak: költségszámítás - költségtervezés, önköltségszámítás, Költség, kalkuláció, Gépsystem Kft. (Zalaegerszeg), Zalaegerszeg (Zala)
Felhasználói azonosító szám (ID): Szabó G. Tibor
Rekord készítés dátuma: 2017. Jún. 02. 14:26
Utolsó módosítás: 2017. Jún. 02. 14:26

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet